Vijf tips om burn-out te voorkomen

1 Slaap voldoende

Bezuinig niet op het belangrijkste herstelmechanisme van ons lichaam. Heb je het druk, dan heb je meer slaap nodig. Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen. Hoe langer we wakker liggen, hoe meer we ons ergeren en zorgen maken. Wetenschappers ontdekten dat een onverwachte methode werkt. Probeer wakker te blijven, dan val je sneller in slaap. Omdat je je slaap niet meer forceert, ben je minder gefrustreerd en meer ontspannen.

2 Ontspan voldoende, pauzeer en ga op stand-by

Bedenk welke bezigheden je ontspanning geven. Voor de ene persoon is dit fietsen, de ander knutselt of leest graag. Gun jezelf de tijd voor deze bezigheden! Het ontspant je. Na 90 tot 120 minuten productiviteit heb je een pauze nodig. Sla je lunchpauze dus niet over, ga weg van je werkplek, maak een praatje of een wandeling. Vooral bij drukte is het goed om minipauzes te nemen van 5 tot 15 minuten. Dat maakt je productiever. Ga op stand-by. Laat je telefoon in je werktas zodra je thuiskomt. Lees ’s avonds geen werk-mail (of alleen als het absoluut noodzakelijk is). Schakel push-berichten op je telefoon uit.

3 Beweeg

Beweging is een wondermiddel voor je fysieke en mentale toestand. Het gaat om regelmatig actief bewegen. Liever elke dag een half uur beweging, dan 2 keer per week intensief naar de sportschool. Trek er tijd voor uit, zet het in je agenda en houd je er aan. Wandel tussen de middag, ga hardlopen, koop een hond of verzin een andere slimme smoes om te bewegen.

4 Bouw routines in en eet gezond

Sta op een vaste tijd op, eet regelmatig en gezond en zorg dat dit automatismen worden. Routines besparen je energie. Iedere dag een ander ritme is, zonder dat je het zelf merkt, een aanslag op je incasseringsvermogen.

5 Ademhalen als stressreductie

Zonder dat we ons beseffen, hebben we een simpel middel voor ontspanning altijd bij ons. Wie rustig kan ademhalen is ontspannen. Zet driemaal per dag je ademhaling in een rustige stand, daarmee train je de ‘uitknop’ van je systeem. Ook in een stressvolle situatie kun je je focussen op je ademhaling, waardoor de stress vermindert.

Probeer deze 3 minuten ademhalingsoefening van Mindfulness eens: